اسکولیوز مادرزادی

اسکولیوز مادرزادی چیست؟

نگرانی در مورد اسکولیوز مادرزادی ممکن است برای برخی والدین ایجاد شود. به عبارتی دیگر در برخی والدین که به اسکولیوز مبتلا هستند ممکن است این نگرانی ایجاد شود که آیا فرزند نیز می‌تواند به اسکولیوز مبتلا باشد؟ و در صورت مبتلا بودن کودک، علائم آن چیست. در این مقاله قصد داریم به هر آنچه که نیاز است از انحراف ستون فقرات مادرزادی بدانید، بپردازیم. همراه ما باشید.

اسکولیوز مادرزادی چیست

اسکولیوز مادرزادی

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم یکی از نگرانی‌هایی که ممکن است در والدین ایجاد شود، اسکولیوز مادرزادی است. اسکولیوز مادرزادی یک انحنای جانبی ستون فقرات است و باید بدانیم که این عارضه در نوزادان چندان شایع نیست. به عبارتی دیگر ممکن است یک نوزاد در بین ده هزار نوزاد به انحراف ستون فقرات مادرزادی مبتلا شود. به طور کلی شدت شیوع این عارضه هرچه باشد نگرانی‌هایی را با خود به همراه دارد. اما باید بدانیم که داشتن اطلاعات کافی در این زمینه می‌تواند به این نگرانی‌ها خاتمه دهد. باید توجه داشته باشیم افرادی که به انحراف ستون فقرات مادرزادی مبتلا هستند ممکن است با مشکلات دیگری همچون مشکل کلیوی یا مثانه نیز مواجه شوند.

نکته دیگری که باید توجه داشته باشیم این است که ممکن است نوزاد به اسکولیوز مادرزادی مبتلا باشد اما این عارضه تا سن بلوغ قابل مشاهده و تشخیص نباشد و علائم آشکار نداشته باشد. به طور کلی باید بدانیم که اسکولیوز مانند هر عارضه‌ای دارای انواع مختلفی است که بر اساس علت ایجاد می‌شود. در ادامه مقاله به بررسی انواع آن می‌پردازیم.

انواع اسکولیوز مادرزادی

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات مادرزادی دارای انواع مختلفی است. انواع اسکولیوز مادرزادی شامل:

  • تشکیل ناقص مهره: ممکن است زمانی که ستون فقرات در حال شکل گیری هستند، یک مهره (یا بیشتر) به طور کامل تشکیل نشود.  این عارضه می‌تواند باعث یک زاویه تیز در ستون فقرات ایجاد کرده و باعث بروز انحراف ستون فقرات مادرزادی شود.
  • شکست در مهره‌سازی جنین: ممکن است زمانی که ستون فقرات نوزاد در حال تشکیل شدن است، ستون فقرات به مهره‌های مجزا تقسیم نشود. در نتیجه ممکن است یک یا دو مهره با هم ترکیب شود که همین موضوع می‌تواند باعث بدشکلی ستون فقرات و در نهایت انحراف ستون فقرات مادرزادی شود.

توجه داشته باشید که نوع و علت اسکولیوز هرچه که باشد، بهتر است بعد از بروز علائم در اسرع وقت به بهترین دکتر برای درمان اسکولیوز مراجعه کرده و درمان را آغاز کنید.

00:54
truncate dir-rtl

پاسخ به سؤالات شما

بیشتر بخوانیم: اسکولیوز و بارداری

علائم اسکولیوز مادرزادی 

اسکولیوز مادرزادی ممکن است در برخی نوزادان تا اوایل نوجوانی علائمی را به همراه نداشته باشد. به بیانی دیگر این عارضه دردناک نیست و در برخی موارد تشخیص را برای والدین سخت می‌کند. این موضوع بدین معنا نیست که انحراف ستون فقرات مادرزادی با خود هیچ علائمی را به همراه نداشته باشد بلکه بدین معنا است که ممکن است نوزاد علائم واضحی را از خود نشان نداده و تشخیص را برای اطرافیان نوزاد سخت کند. یکی از نشانه‌هایی که این عارضه می‌تواند با خود به همراه داشته باشد این است که لباس در تن نوزاد تناسب نداشته باشد. به طور کلی علائم این عارضه شامل:

  • برجستگی دنده‌های یک طرف نوزاد
  • یک لگن بالاتر از دیگری
  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن نوزاد که همین موضوع باعث می‌شود که نوزاد بسیار در معرض مریضی قرار بگیرد.
  • در نشستن، ایستادن و راه رفتن به مشکل می‌خورد
  • به ADHD مبتلا است و اختلال نقص توجه دارد
  • ممکن است نوزاد در اجابت مزاج دچار مشکل شده و الگوی دفع او نامنظم باشد.

مواردی که ذکر شد از علائم این عارضه آزار دهنده است که با شناخت این علائم می‌توانید به مبتلا بودن نوزاد به اسکولیوز مشکوک شوید. در این لحظه ممکن است این سوال برایمان ایجاد شود که بعد از مراجعه به درمانگاه، پزشک چگونه به تشخیص و درمان انحراف ستون فقرات می‌پردازد. باید بدانیم در ابتدا پزشک اقدام به معاینه جسمی نوزاد می‌کند. این موضوع بدین معنا است که پزشک ممکن است نوزاد را به جلو خم کند تا از این طریق به بررسی شکل دنده‌ها و همچنین به تفاوت‌ها بپردازد. همچنین ممکن است کودک را بر روی دو پا قرار داده و بررسی کند که آیا لگن‌ها و شانه‌ها یکسان هستند یا خیر. درست است که معاینه فیزیکی می‌تواند تا حد زیادی پزشک را از وجود این عارضه آگاه کند اما در برخی مواقع نیاز است که تصویربرداری انجام شود. از طریق اشعه ایکس ستون فقرات کودک از پهلو و پشت بررسی می‌شود تا غیرطبیعی بودن و شدت انحنا مشخص شود. در نهایت زمانی که انحراف ستون فقرات کودک تشخیص داده شود، پزشک شروع به تجویز درمان می‌کند.

درمان اسکولیوز مادرزادی

اگر اسکولیوز مادرزادی در دوره نوزادی تشخیص داده شود درمان راحت‌تر می‌شود. همانطور که می‌دانیم هرچه عارضه زودتر تشخیص داده شود، درمان ساده‌تر انجام می‌شود. به بیانی دیگر در نوزادی می‌توان با استفاده از درمان‌های ساده مانند بریس در 6 ماهگی استفاده کرد و به نتیجه دلخواه از درمان این عارضه رسید. باید توجه داشته باشیم که اگر قوس ستون فقرات کودک در حال بدتر شدن باشد پزشک بریس را تجویز می‌کند تا از پیشروی این عارضه جلوگیری شود. در مواردی که اسکولیوز بسیار شدید باشد ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. به طور کلی بهترین درمان بعد از معاینه و شدت این عارضه تجویز می‌گردد.

بیشتر بخوانیم: ورزش برای انحراف ستون فقرات

نتیجه‌گیری

اسکولیوز مادرزادی با خود سوالات و نگرانی‌های بی‌شماری را به همراه دارد که ما در این مقاله به بررسی هر آنچه که نیاز است از این عارضه آزاردهنده بدانید، پرداختیم

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *