اثر آسیب نخاعی بر دستگاه ادراری چیست؟ آیا میتوان گفت یکی از علتهای بی اختیاری ادرار، تنگی کانال نخاعی است؟ این سوالات و خیلی سوالات دیگر درباره بی اختیاری ادرار ممکن است در ذهن افراد بعد از بروز عارضه ایجاد گردد. در این مقاله به بررسی هر آنچه که نیاز است از بی اختیاری ادرار بعد از تنگی کانال نخاعی بدانید میپردازیم. با ما همراه باشید.

اثر آسیب نخاعی بر دستگاه ادراری
همانطور که میدانیم طناب نخاعی در امتداد مغز است که اطلاعات را از مغز به بقیه نقاط بدن منتقل میکند. در نتیجه وقتی که نخاع آسیب دیده باشد ارتباط مغز با بدن کمرنگ و یا قطع میشود. به همین دلیل تغییرات زیادی در بدن رخ میدهد و یکی از این تغییرات که میتواند در اثر آسیب نخاعی ایجاد شود، بی اختیاری ادرار است. این عارضه میتواند نقش پررنگی در زندگی روزمره فرد گذاشته و باعث شود در برنامه روزانه فرد اختلال ایجاد گردد.
حال سوالی که ایجاد میشود این است که آیا درمانی برای این عارضه وجود دارد. باید بدانیم که بعد از مراجعه شخص به پزشک و تشخیص این عارضه، پزشک بهترین درمان تنگی کانال نخاعی را برای فرد تجویز میکند. به طور مثال پزشک برای معالجه بیمار ممکن است از فیزیوتراپی برای توانبخشی عضلات کف لگن استفاده کند.
اگر این سوال برایتان به وجود آمد که چگونه بفهمیم تنگی کانال نخاعی داریم، باید بدانید که این عارضه علائم مختلفی دارد که یکی از عارضهها بی اختیاری ادرار است. علائم دیگر این عارضه شامل:
- ایجاد مشکل در تنفس
- اسپاسم بیش از حد
- احساس خستگی و یا درد به دلیل آسیب به الیاف عصبی
تمامی موارد از نشانههای مبتلا شدن به این عارضه است. حال باید بدانیم که اثر آسیب نخاعی بر دستگاه ادراری چیست و یا چه ارتباطی بین تنگی کانال نخاعی با بی اختیاری ادرار وجود دارد
ارتباط تنگی کانال نخاعی با بی اختیاری ادرار
آسیب تنگی کانال نخاعی عوارض بیشماری را با خود به همراه دارد که یکی از این عوارض بی اختیاری ادرار است. به بیان دیگر مثانه باید بدانیم که مثانه در بین اعضای بدن که در تنگی کانال نخاعی آسیب میبینند مستثنی نیست. علت بروز بی اختیاری ادرار این است مغز و مثانه نمیتوانند پیامها را رد و بدل کنند. یا به بیان دیگر بسته به نوع آسیبی که به نخاع وارد میشود، مثانه میتواند ضعیف و یا رفلکس اسپاسمی شود. باید توجه داشته باشیم که بعد از بروز تنگی کانال نخاعی نکته مهمی که وجود دارد مراقبتهای لازم در این عارضه است. یکی از این مراقبتها نحوه خوابیدن تنگی کانال نخاعی است. حال به بررسی مثانه ضعیف و رفلکسی میپردازیم.
- مثانه ضعیف یا سست: در تعریف مثانه سست یا ضعیف باید بدانیم که زمانی میگوییم مثانه سست یا ضعیف شده است که مثانه قدرت عضلات را از دست بدهد.
- مثانه رفلکس اسپاسمی: در این نوع عارضه ممکن است مثانه به حالت خودکار منقبض شود و باعث ایجاد بی اختیاری ادرار در فرد گردد. در برخی مواقع ممکن است اسفنکترهای مثانه با عضلات تخلیه هماهنگ نشود که در این مورد پزشک ممکن است برای درمان، دارو و جراحی را تجویز کند.
باید توجه داشته باشیم که پس از بروز عارضه برای درمان هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. درست است که این عارضه بسیار آزار دهنده است و باعث اختلال در زندگی روزمره فرد میشود اما بدون درمان نیست. به بیان دیگر پزشک یکسری راه حلها را ممکن است برای کنترل مثانه به فرد میدهد. این درمانها شامل:
- سوند مثانه خارجی
- سوند مثانه فولی
- دارو درمانی
مواردی که ذکر شد از راههای مدیریت مثانه است اما به طور کلی نوع درمان شخص بعد از معاینه توسط پزشک تجویز میگردد. باید توجه داشته باشیم که برای تنگی کانال نخاعی درمانهای مختلفی وجود دارد که یک نوع از این درمانها، درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر است. یکی از راههای درمان این عارضه میتواند ورزش تنگی کانال نخاعی باشد. یک نوع از این ورزشها، ورزش کگل است.
علائم بی اختیاری ادرار در تنگی کانال نخاعی
شاید این سوال برایمان ایجاد شود که علائم بی اختیاری ادرار در تنگی کانال نخاعی چیست، در پاسخ به این سوال باید بدانیم علائم این عارضه شامل:
- ناتوانی در تخلیه مثانه به طور کامل
- عفونت مجاری ادراری
- دفع ادرار ناگهانی: این عارضه زمانی که رخ میدهد، فرد هیچ نیازی به رفتن به دستشویی ندارد اما بدون آنکه متوجه شود مقدار کم یا زیادی از ادرار را دفع میکند.
سوالات متداول
بله، بعد از مراجعه شخص به مطب، پزشک برای تشخیص اقدام به تجویز آزمایشهایی برای تشخیص میکند.
خیر، یکی از دلایل بی اختیاری ادرار تنگی کانال نخاعی است و بهتر است برای مشخص شدن علت و درمان، فرد هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کند.
نتیجهگیری
آسیب نخاعی بر دستگاه ادراری یکی از چند آسیبی است که برای فرد بعد از تنگی کانال نخاعی ایجاد میشود. به بیان دیگر این عارضه دردناک با خود عوارض بیشماری را به همراه دارد که یکی از آنها بی اختیاری ادرار است. در این مقاله به بررسی هرآنچه که نیاز است از ارتباط بی اختیاری ادرار با تنگی کانال نخاعی بدانید، پرداختیم.